Vodu zagađujemo nemilosrdno

PROVERITE KVALITET: Ako pijete vodu sa česme, uradite OVO
Izvor: Nportal

29.06.2023

Stručnjaci ističu da se kvalitet vode razlikuje u različitim regionima Srbije.

Stručnjaci ističu da se kvalitet vode razlikuje u različitim regionima Srbije, a često navode Zrenjanin i okolinu kao loš primer.

Iako poslednjih godina sve više Srba kupuje vodu ili koristi mini kućne filtere za prečišćavanje iste, još uvek velika većina naših sunarodnika pije onu iz česme. O tome kakavog je kvaliteta ta voda neprestano se polemiše u medijima, ali čak i kada je bakteriološki ispravna, postoje sastojci u njoj koji mogu da naštete zdravlju.

Stručnjaci ističu da se kvalitet vode razlikuje u različitim regionima Srbije, a često navode Zrenjanin i okolinu kao loš primer. Ono što je najčešće karakteristika vode iz česme, bez obzira na to iz kog je dela Srbije, jeste tvrdoća. Ova voda sadrži višak soli kalcijuma i magnezijuma, a koje utiču na stvaranje kamena u bubregu i bešici.

S druge strane, ispijanje preterano meke vode, u kojoj nema dovoljno minerala, dovodi do stanjivanja koštanog tkiva i propadanja zuba. U velikim gradovim može da se javi problem i u sistemu za prečišćavanje koji utiče na sastav vode, pa se u njoj javljaju hlor i gvožđe oksid koji su opasni za organizam.

Da bi se utvrdilo prisustvo štetnih materija u vodi, stručnjaci savetuju da je prethodno prokuvate. Ako se u njoj brzo formira kamenac, onda sadrži višak soli kalcijuma i magnezijuma. Crvenkasta nijansa je višak gvožđe oksida. Gotovo potpuno odsustvo plaka u posudi za kuvanje koja se koristi godinama može da ukaže na nizak sadržaj minerala u vodi, zaključuju stručnjaci.

PROČITAJTE JOŠ