Prvenac u svetu lekov itog bilja

Spas od prolećnog umora

Darovi prirode/Jagorčevina

Polovinom marta pojavljuje se božanstvema jagorčevina.Javorka i Petar jagorčevinu preporučuju za sprečavanje migrene.

Shutterstock

Svojim prelepim žutim cvetovima, jagorčevina (Primula veris), među prvim je biljkama koje najavljuju početak proleća.

Jedna od legendi kaže da devojkama donosi sreću u ljubavi, a Stari Grci su verovali da ima moć da leči sve bolesti.

 

Jagorčevina je lekovita zbog bogatstva saponizidima, enzimima, mineralima i esencijalnim kiselinama. Fitoterapeuti je preporučuju u slučaju migrene, nesanice i reumatizma. Efikasna je protiv nesanice, fizičke i duševne iscrpljenosti. Može da pomogne i kod prolećnog umora, plućnih bolesti i lupanja srca.

Lekoviti su sušeni koren, listovi i cvetovi, koji se beru isključivo po sunčanom vremenu i suše se samo jedan dan, na promaji. Koren se vadi u proleće i u jesen. Narodna medicina koristi ga za izbacivanje sekreta i sluzi iz grla i pluća. Na iskašljavanje najviše utiču saponozidi, kojih u većoj količini ima u korenu.
Cvetovi su bogati flavonoidima, koji krvne sudove čine elastičnijim, a deluju i kao diuretici. Cvetovi pomažu i kod bubrežnih i mokraćno- urinarnih tegoba, reume (dugotrajnim pijenjem čaja smanjuju se bolovi u zglobovima). Trudnicama i dojiljama se ne preporučuju preparati od jagorčevine, jer saponini mogu da izazovu neželjena dejstva.

Recepti
Sirup za iskašljavanje

Potrebno je 50 g cvetova jagorčevine, 100 g meda, 1l vode. Vodom zagrejanom do ključanja preliti cvetove biljke. Ostaviti oko pola sata, a kada se mešavina ohladi, procedi se tečnost i doda se med. Preporuka је pet šolja sirupa u toku dana, ali samo dok su tegobe akutne.

Za vitalnost

Pomešajte 10 g sušenog korena jagorčevine, 10 g cvetova majčine dušice i 10 g anisa. Mešavinu, koja treba da je usitnjena, prelijte šoljom provrele vode, procedite i pijte po jednu šolju dnevno.

Za dobar san

50 g jagorčevine, 25 g cvetova lavande i 10 g kantariona pomešati, pa preliti s pola litra vrele vode. Za pet minuta procediti i piti po šolju svako veče, pola sata pre spavanja.

Za zdrava pluća

Kašiku mešavine 50 g jagorčevine, 25 g suve lavande i 15 g kantariona, preliti sa 2 dl provrele vode. Čaj piti topao.

Ž. R. BILJE I ZDRAVLJE