Pet najboljih namirnica za snižavanje holesterola

Pet najboljih namirnica za snižavanje holesterola, prema kardiolozima

Pet najboljih namirnica za snižavanje holesterola, prema kardiolozima 1Foto: Francis Joseph Dean/Dean Picture / imago stock&people / Profimedia

 

Povišen holesterol povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara te periferne arterijske bolesti. I zato je važno da se održava u granicama normale.

Kada je pravilna ishrana u pitanju, kardiolozi tvrde da postoji sedam namirnica koje bismo trebalo da konzumiramo češće ako težimo smanjenju povišenog nivoa holesterola.

Ta hrana smanjuje lipoprotein niske gustoće (LDL ili „loš“ holesterol), a povećava lipoprotein visoke gustoće (HDL ili „dobar“ holesterol).

Zob i ječam

Zob i ječam često se jedu za doručak te sadrže posebnu vrstu vlakana, beta-glukane, koja se vežu za loš holesterol i olakšavaju organizmu da ga izbaci iz tela. Za zdravu količinu beta-glukana, važno je ciljati na 120 do 200 grama zobi ili ječma dnevno.

Masna riba

Losos i skuša prepuni su omega-3 masnih kiselina koje snižavaju nivo lošeg, a podižu nivo dobrog holesterola. Uključite masnu ribu u svoju ishranu barem dva puta nedeljno. Zdrava porcija je ona od oko 100 grama masne ribe.

Orašasti plodovi

Bogati mononezasićenim i polinezasićenim mastima, orašasti plodovi aktivno deluju na snižavanje lošeg holesterola. Bademi, orasi i pistaći su dobri jer sadrže antioksidanse koji imaju dodatne kardiovaskularne prednosti. Dnevna porcija orašastih plodova ne bi trebala da bude veća od 40 do 50 grama.

Maslinovo ulje

Glavna namirnica mediteranske ishrane sadrži mononezasićene masti koje mogu sniziti loš holesterol. Ciljajte na dve do tri kašičice maslinovog ulja dnevno.

Voće i povrće

Voće i povrće, kao što su borovnice i spanać, ne deluju samo kao šareni dodatak jelima, već su i bogati vlaknima, antioksidansima i biljnim sterolima. Ciljajte na pet porcija voća i povrća dnevno, prenosi index.hr.

 

Novi dan: Disanje – pretnja po zdravlje
00:00
/
32:59
Izvor: N1 Beograd

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.