Matičnjak

„Limun trava“ za veselo srce

Matičnjak

Piše: M. Vasiljević
Zbog karakterističnog prijatnog mirisa koji podseća na limun, matičnjak je u narodnoj medicini poznat i pod imenom „limun trava“.
Ova višegodišnja zeljasta biljka sa razgranatim četvorougaonim stabljikama, dostiže visinu od 30 do 70 centimetara. Listovi su zeleni i sjajni, na dugim peteljkama, jajolikog oblika, pri dnu zaobljeni. Cvetovi su beli, plavičasto beli, bledoružičasti ili žućkasto beli, smeštani u korenu listova.

Sastav i dejstvo
Matičnjak je jedna od retkih biljaka koja se istovremeno koristi kao lek, miris, ukras i začin. Raste u dvorištima, pored naselja, uz ograde i živice, u pčelinjacima, po šumama itd. Gaji se kao lekovita i aromatična biljka, a u parkovima kao ukrasna biljka. Cveta od juna do septembra, a razmnožava se semenom, ili deljenjem busenova i rasađivanjem.

*Za pripremu lekova, listovi matičnjaka se beru neposredno pre cvetanja biljke, a cela biljka sa listovima za vreme cvetanja. Listove treba sušiti u hladu i na promaji. Osušeni matičnjak treba čuvati u tegli ili u platnenim vrećicama, nikako ne u limenim posudama.

*U narodnoj medicini matičnjak je poznat po smirujućem dejstvu: leči noćna lupanja srca, krepi duh i čisti misli.

*Matičnjak se preporučuje u lečenju menstrualnih tegoba, hipohondrije, stomačnih grčeva, nadimanja, proliva, želudačnih tegoba, povraćanja na nervnoj osnovi, nekih oblika astme i svih depresivnih stanja.
*Matičnjak je blag, dobar i veoma prijatan lek koji okrepljuje i jača čitav organizam.

*Preparati na bazi matičnjaka imaju opuštajuće i smirujuće dejstvo. Tako na primer šolja čaja od matičnjaka donosi smirenje, a ponekad i blago euforično raspoloženje.

*List matičnjaka koristi se kao dodatak kupkama protiv neuralgije i reumatizma, a pomešan s gorkim travama (kičicom, lincurom, gorkom detelinom, hajdučicom) kao sredstvo za jačanje apetit.

*Etarsko ulje od matičnjaka (dobija se destilacijom s vodenom parom matičnjaka pokošenog u fazi cvetanja), je izvanredno prijatnog mirisa, koristi se ne samo u farmaciji već, još više, i u industriji parfema, i kozmetike.

*Posebno se preporučuje trudnim ženama koje pate od mučnine. Čaj od matičnjaka zaslađen medom idealan je lek protiv nesanice, izazvane fizičkom ili psihičkom iscrpljenošću.

*Matičnjak se upotrebljava kao začin u salatama i čorbama, ili dodatak marinadama za ribu i divljač. Bogat je vitaminom C.

*Na pikniku, listove matičnjaka možete da iskoristite kao oblogu za meso i ribe kako biste ih tako zaštitili od muva.

RECEPTI
Mešavina protiv nadimanja
– šaka matičnjaka
– šaka kamilice
– šaka nane
* Pomešajte sve biljke, poparite ključalom vodom, poklopite, ostavite da malo odstoji i procedite. Nemojte da zaslađujete i pijte u malim gutljajima. Bebama koje imaju grčeve davajte kašičicom.

AROMATIČNI ELIKSIR
– 3-4šake svežih listova matičnjaka
– litar rakije prepečenice
* Sveže listove sitno iseckajte, staviti u flašu sa širim grlićem, pa prelijte rakijom prepečenicom i dobro zatvorite. Možete da prelijete i maslinovim uljem, pa zatvorite vatom. Flašu držite na suncu ili toplom mestu, mesec i po. Posle toga ovaj aromatični eliksir možete da koristite za masaže u slučaju reumatičnih bolova ili grčeva.

ZA JAČANJE IMUNITETA
– kašičica mešavine matičnjaka i kantariona
– vrela voda
* Za jednu šolju čaja potrebna je kašičica mešavine. Poparite, poklopite, procedite i zasladite medom. Pijte 3 šolje dnevno. Uz ovaj napitak izričito se zabranjuje upotreba alkohola i cigareta, a poželjno je da se izbegava i kafa.

ČAJ ZA SMIRENJE
– šaka listića matičnjaka
– 1/2 l vode
* Prelijte matičnjak ključalom vodom, poklopite, procedite i pijte dok je mlako.